Turistično društvo Šempas

TURISTIČNO DRUŠTVO ŠEMPAS
ŠEMPAS 29, 5261 ŠEMPAS
td.sempas@gmail.com

Predsednica: Alenka Ušaj
e-pošta: alenkausaja@gmail.com

Kontaktna tel. št.: 040 830 862

Seznam organov Turističnega
društva Šempas (marec, 2022).

Izvršni odbor
Turističnega društva Šempas

 1. Alenka Ušaj, predsednica
 2. Tatjana Čermelj, tajnik
 3. Lucia Peršič, tajnik
 4. Mesarič Majda, blagajnik
 5. Hilarij Čermelj, član
 6. Ivan Oberdank, član
 7. Bernard Vidič, član
 8. Marko Batistič, član
 9. Anica Kolenc, član
 10. Sandi Andlovec, član

Nadzorni odbor:

 1. Ada Troha, predsednik
 2. Franko Oberdank, član
 3. Zdenka Povšič, član

Disciplinska komisija:

 1. Dovžak Darko, predsednik
 2. Peter Kolenc, član
 3. Vinko Cernatič, član

Davčna št.: 89978943
Matična: 5429340000
TRR: IBAN SI56 0475 0000 0824 066
NOVA KBM d.d.

Pravilnik TD Šempas je vpisan v register društev na UE Nova Gorica dne 16.06.2022

Društvo

Zamisel, besedilo in izbor gradiva Emil Batič, član TD Šempas.
Motiv na naslovnici je narisal Marko Košuta.
Besedilo je uredila Nataša Konc Lorenzutti.

Turistično društvo Šempas sloni na tradiciji. Ohranja običaje in dejavnosti domačinov iz preteklosti. Društvo, v katerega so se vključevali mladi in stari, je delovalo že pod mnogimi imeni, njegovo poslanstvo pa se skozi čas ni nič spremenilo. Delovalo je za razgibanost in bogastvo družabnega življenja. Že leta 1968 je šempaska mladina sodelovala na proslavi stote obletnice Šempaskega tabora, ki je bil tretji narodni tabor na slovenskem.
V šestdesetih letih preteklega stoletja so naši vaščani posneli tri amaterske filme, v katerih so tudi igrali.
Ob ustanovitvi nogometega kluba Vodice, leta 1972, se je začela “zlata doba” plesov v dvorani zadružnega doma Šempas, ki je gostil množico vrhunskih izvajalcev zabavne glasbe tedanje Jugoslavije.
Leta 1990 je mladinska organizacija  prerasla v Mladinsko turistično društvo Šempas. Glavni dejavnosti društva je bilo prirejanje zabavnih večerov v znanem disko klubu Pink Panter. Ustanovili so amatersko gledališko skupino.
V letu 1995 smo organizirali modno revijo. Glavni izvedbeni delež je prevzelo pet deklet iz Šempasa in Ozeljana. V letu 1997 smo na prireditvenem prostoru prvič organizirali praznik Mohorjevo.
Prenova društev je v letu 2000 pomenila začetek delovanja TD Šempas v sedanji organizacijski shemi. Že četrti mandat društvo uspešno vodi predsednik Hilarij Čermelj.
V teh letih smo praznik Mohorjevo nadgradili in spremenili v več dnevno praznovanje ter se vključili v projekt Energija okusov pod okriljem EU. Društvo se je organizacijsko in številčno okrepilo. Naš kraj predstavljamo na Goriškem in po Sloveniji. S sliko in besedo vam predstavljamo delovanje društva skozi celo leto.

Proti koncu zime pride čas pustovanja. Takrat se razživijo člani Turističnega društva Šempas ter z ohranjanjem pustne tradicije razveseljujejo krajane.

Pustna kmečka ohcet na povorki v Novi Gorici predstavlja Napoleona ter nevesto domačinko, ki se poroči z oficirjem.

Kmečka godba

Na predvečer praznika dela se je v Šempasu oživilo tradicijo postavljanja mlaja in kresovanja. Naše postavljanje mlaja pa ni kar tako, saj smo že dvakrat zmagali na izboru “Naj mlaj”, ki ga organizirajo zamejci iz Jeremitišča. Enkrat smo dobili celo nagrado za ohranjanje tradicionalnega dvigovanja mlaja, saj spoštujemo staro tradicijo ročnega dvigovanja in okraševanja. Uspeli smo s spontanim druženjem vaščanov Šempasa, ob stari osnovni šoli, igrala nam je šempaška godba.

Opletanje in krašenje mlaja

Ročno dvigovanje mlaja

V mesecu maju organiziramo turnir v “kagucanju” (“škuljanju”). To je stara pastirska igra prenesena v današnji čas. Šempasci smo se s svojim turnirjem pridružili tradicionalnim tekmovanjem na Vogrskem in v Renčah (Arčoni).Dogajanje je namenjeno druženju ljudi iz različnih vasi in občin ter tekmovanju v prijateljskem duhu.

Zavzetost …

Natančnost …

Sodelovali smo z Vrtcem  Šempas v projektu NAŠ KRAJ. Otrokom smo razkazali domače vasi, za zaključek pa smo jih pogostili s polento s pršutom in mlekom. Dober glas seže v deveto vas in tako  smo bili povabljeni v Vipavski Križ, kjer smo otrokom iz vrtca prikazali kuhanje polente in jim pripravili malico.

Otroci Vrtca  Šempas

Otroci Vrtca Vipavski Križ

Na  prazniku polente v Ozeljanu nase društvo pripravlja pokušino polente s pršutom in maslom. Polento kuhamo po starih receptih, v bakrenem kotličku, kurimo pa z drvmi.

Polento najprej zavrtimo v kotlu

in jo potem zvrnemo na podstavek.

Vaški praznik Mohorjevo v mesecu juliju je osrednja prireditev Turističnega društva Šempas v sodelovanju s krajevno skupnostjo Šempas. Dogodki potekajo dva dni.

Prvi dan ženske pripravijo razstavo in srečolov peciva. V novi dvorani postavimo tudi umetniške razstave domačih in tujih ustvarjalcev ter tematske predstavitve zbirateljev.

Na ploščadi, ob lepih hišicah pod platanami poskrbimo za zabavo z znanimi glasbenim skupinami. Obiskovalcem nudimo polento s pršutom in ostalimi kulinaričnimi dodatki, kuhano po starih receptih ter domače štruklje, zabeljene z maslom. Odžejajo pa se lahko z vini pridelanimi v šempaških bregovih.
Obiskovalci lahko sodelujejo na zabavnih igrah, “šacanju” pršuta, srečo preizkusijo na srečolovu.

Razstava starih predmetov

Drugi dan praznovanja je namenjen mladim. Zaplešejo nam mažoretke, HIP-HOP plesalke, zaigrajo pa domači harmonikaši. Ostali del programa nam popestrijo spektakularni artisti. Mohorjevo zaključimo ob zvokih zabavne glasbe, izbrani domači hrani in dobri volji. Seveda bi vsega tega ne bilo brez zagnanih in delovnih organizatorjev.

Mažoretke

Organizatorji

Naše društvo sodeluje tudi na prireditvah sosednjih društev. V mesecu juliju je v Prvačini praznik breskev. Predstavljamo se s tradicionalno šempaško hrano: polento, domačim pršutom, kislim mlekom in seveda s šempaškimi štruklji. Prispevamo k razstavi peciva in prikažemo naše stare kmečke običaje.

Delovanje našega društva smo prenesli tudi na drugi konec Slovenije, v Ribnico, na praznik suhe robe. Predstavljamo se z avtohtono goriško hrano, polento s pršutom ter ročno rezanim domačim pršutom, ki ga na naši stojnici režejo tudi ministri.

Minister Erjavec reže pršut.

Narodne noše ob naših stojnicah

Oktober je čas kostanja. V Vitovljah organizirajo tradicionalni praznik kostanja. Kot dobri sosedje in prijatelji sodelujemo v povorkah, ki predstavljajo dela na kmetijah in spravljanje kostanja. Predstavili smo tudi čebelarstvo v Šempasu, z lepim vozom in panjskimi končnicami.

Oddih po pospravljanju kostanja

Šempaski čebelarji

V jesenskem času se družimo v našem krogu ob ognju. Ob odprtem ognjišču smo deležni domače hrane in pijače, ob zvokih glasbil se poveselimo in zapojemo.

Ogenj nas ogreje.

Pesem razveseli

Konec decembra nase otroke obiščeta Božiček in Dedek Mraz, v organizaciji TD  Šempas in Vrtca ter  OS  Šempas. Ob  zanimivem in razigranem programu, ki ga pripravijo malčki in čarovnik, dobra moža bogato obdarita otroke. Nas Božiček ne pozabi tudi  na starostnike, saj jih vsako leto obdari na njihovih domovih.