Festival oljčnega olja in vin v Šempasu 21 in 22. aprila

Ali si želite razširiti svoje znanje o vinski kulturi in vrhunskem oljčnem olju? Bi radi spoznali najnovejše trende in pristope v industriji? Če je odgovor pritrdilen, potem je ta festival prava izbira za vas! Festival predstavlja odlično priložnost za spoznavanje in mreženje s strokovnjaki ter navdušenci nad vinsko kulturo in vrhunskim oljčnim oljem. Na enem mestu boste imeli priložnost okusiti številne vrste oljčnih olj in vin ter razširiti svoje znanje o njihovem izvoru, proizvodnji in uporabi.

Poleg degustacij bomo ponudili tudi različne delavnice in pogovore, kjer bomo razpravljali o novih trendih, pristopih in priložnostih v industriji oljčnega olja in vina. Za dodatno zabavo in sprostitev pa bodo poskrbeli zabavni dogodki in glasbeni nastopi. Na voljo bo tudi vrhunska hrana, ki bo spremljala celoten festival, hkrati pa boste imeli možnost kuhati s chefom z Michelinovim priznanjem Mitjo Humarjem.

Naš festival bo tudi prostor za podelitev nagrad, kjer bomo priznali vrhunske dosežke v industriji oljčnega olja. Ne zamudite te priložnosti za nepozabno doživetje in izmenjavo izkušenj s številnimi vinarji, oljkarji in drugimi strokovnjaki.

PROGRAM:

Otvoritev festivala:
Barbara Kante – Predsednica krajevne skupnosti Šempas in vodja projekta

Pozdravni govor:
Samo Turel – župan Mestne občine Nova Gorica
Neža Ukmar – kraljica Terana

Predstavitev strokovnega dela festivala:
Dejana Baša – someljejka III. stopnje
Milena Bučar Miklavčič – razvojna svetnica, vodja laboratorija za oljkarstvo in namestnica predstojnice inštituta Znanstveno-raziskovalnega središča Koper

Kulturni program:
Tine Kobal in Marko Čadež Mačkič s spremljavo

STROKOVNI PROGRAM FESTIVALA

Festival oljčnega olja in vin Šempas bo odprt v nedeljo, 21. aprila
od 15. do 21. ure, ter v ponedeljek, 22. aprila 2024 od 15. do 20. ure.

Odvijal se bo po naslednjem programu:

Nedelja, 21. april 2024
15:00 Otvoritev Festivala
16:30 Podelitev nagrad Tekmovanja Oljka Šempas 2024
17:00 delavnica Svet sirov v sozvočju z vini – Ivan Peršolja, podpresednik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije in Dejana Baša, someljejka III. stopnje
19:00 Gurmanska delavnica: Učenje kuhanja s Mitjo Humarjem

Ponedeljek, 22. april 2024
16:00 pogovor “Mladi vinarji: nova energija in novi pristopi pri promociji Vipavske doline” – pogovor  bo vodil Sašo Dravinec, novinar Primorskih novic 
18:00 Gurmanska delavnica: Učenje kuhanja s Mitjo Humarjem

Degustacija festivalskih vin in oljčnih olj.

Za hrano bosta poskrbeli Gostilna Termika in Kmetija Katrna.