Odkritje spominske plošče botaniku prof. Francu Krašanu

Šempas je v petek 21.oktobra doživel slavnostni dan.
Na domačiji pri »Librščevih« se je zbralo veliko število ljudi , ki so s svojo prisotnostjo počastili odkritje spominske plošče posvečene pomembnemu botaniku iz 19.stoletja Francu Krašanu rojenemu v tej hiši.
Na domačiji sedaj gospodari njegov sorodnik Jožko Krašan z družino. Spominska plošča stoji na lično urejenem portonu, kateri so značilni za Šempas.

Odkritju plošče je sledil kulturni program v katerem so nam zapeli učenci o.š. Šempas in MePZ Lipa Šempas, skladbe iz tedanjega časa sta nam zaigrala brata Matej in Peter Lacković, dramski igralec Bine Matoh pa nam je prebral primerno pesem. Predsednica K.S. Šempas Damjana Pavlica je pozdravila vse prisotne in izrazila veselje in zadovoljstvo ob tem pomembnem dogodku za Šempas. Botanikovo delo nam je predstavil Iztok Hönn , slavnostni govornik župan Matej Arčon pa je v govoru povezal tedanji in sedanji čas ,ter poudaril narodno zavednost Franca Krašana. Prireditev je povezovala Magdalena Mlečnik  Program so zaključili Šempaski godci in pod portonom zaigrali Šempasko himno Kos.