Predstavitev

Kulturno prosvetno društvo Lipa Šempas je bilo ustanovljeno leta 1980, in je takoj postalo nosilec kulturnega življenja v svojem kraju. Društvo tudi sodeluje z vsemi  društvi v Šempasu in z društvi v sosednjih krajih, predvsem v KS Osek Vitovlje in Ozeljan. Tako s skupnimi napori prispevajo k ustvarjanju kulturnega, pa tudi zabavnega vzdušja in razpoloženja v teh krajih. Ne smemo pozabiti, da mladi, ki se vključujejo v delo društva, privabljajo med poslušalce in gledalce prireditev mlade ljudi, ki so tudi potencial za nadaljnje delovanje društva.

KPD Lipa Šempas že od vsega začetka goji prijateljske stike in sodeluje s slovenskimi kulturnimi društvi v zamejstvu, predvsem s Slovenci v Italiji, na Avstrijskem Koroškem, v Porabju na Madžarskem, v Makedoniji, na Hrvaškem in v Srbiji. Plod tega  sodelovanja bo že 10. tradicionalno srečanje in koncert zamejskih slovenskih kulturnih društev, »Domovina je ljubezen«, ki je vsako leto konec aprila. Do sedaj je društvo gostilo več kot 40 slovenskih kulturnih društev iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske in Srbije. Sporočilo prireditve je pripadnost slovenskemu narodu in ljubezen do Slovenije, skupne domovine.

Društvo vsako leto konec novembra, organizira srečanje ljudskih pevcev in godcev, na katerem nastopijo pevci ljudskih pesmi in godci ljudskih viž iz cele Slovenije. Prav tako vsako leto konec decembra, priredi Božično novoletni koncert s številnimi nastopajočimi in množično udeležbo.

KPD Lipa Šempas sodeluje z JSKD Izpostavo Nova Gorica in ZKD Nova Gorica pri organizaciji raznih prireditev,  v goste tudi vabi številne  gledališke, glasbene in folklorne skupine.

Najprej je v društvu deloval le Mešani pevski zbor Lipa Šempas, potem pa  je svoje dejavnosti začelo  širiti in sedaj v društvu delujejo naslednje sekcije:

  • MePZ Lipa Šempas,
  • Muzikantje izpod Vitovske gore,
  • Kresnice – vokalno instrumentalna skupina
  • Amaterska dramska skupina ŠOOV – Šempas, Osek, Ozeljan, Vitovlje.

Podatki o društvu:
Sedež društva: Šempas 136, 5261 Šempas,
Predsednik društva: Srečko Mesarič,
Osebe za stike: Srečko Mesarič, tel. št.,  040 713 214, 
Vilma Volk, tel. št.  051 382 262, vilma.volk@gmail.com