Nočni nogometni turnir trojk Mohorjevo 2016

Na prireditvenem prostoru v Šempasu smo, veterani NK Vodic in TD Šempas, organizirali že osemnajsti turnir trojk Mohorjevo. Turnir se je kot zmeraj odvijal od ponedeljka do petka zvečer, štirje predtekmovalni dnevi in petkov finale. Nogomet ki so ga prikazale ekipe je bil lep, športen in brez incidentov. Turnirja se je udeležilo precej mladih, kar je razveseljujoče. Na petkovem finalu smo, kot je že tradicija skuhali pašto za vse , igralce in gledalce. Prve štiri ekipe so dobile pokale in nagrade.

Uvrstitev ekip na finalnem večeru v petek 01.07.2016 :

1 mesto : Lime Collina – zmagovalci turnirja
2 mesto : Vrhpolje
3 mesto : Avtosport Kojić
4 mesto : Buba Šarpa

Več

Projekcija dokumentarnega filma Ujeta voda

V petek 17.06. smo v dvorani Kulturnega doma prikazali film Ujeta voda , režija in scenarij Nadja Velušček in Anja Medved. Film govori o obnovljenih vodnjakih v okviru evropskega projekta Living Fountains in o vodi kot viru življenja. 

Pred prikazom filma smo gledalcem obrazložili zgodovino Šempaskega vodnjaka Brida in potek njegove prenove. Projekcija je potekala v organizaciji  TD Šempas, KS Šempas in Nadje Velušček. Film je bil lep z zanimivo glasbo ki se je ujemala z vsebino filma, posebej privlačno je bilo pripovedovanje o vodi umetnika Marka Pogačnika. Žal se je ogleda udeležilo majhno število gledalcev , tisti ki so bili prisotni pa so bili zelo zadovoljni.

Ujeta voda

Več

TD Šempas v Vipavskem Križu na Festivalu vina Zelen

V soboto 21.maja, 2016 se je na gradu v Vipavskem Križu dogajala prireditev Festival vin Zelen. Gostje so z vodenimi ogledi občudovali obnovljeni Križ, v gradu pa so lahko poskušali vino zelen raznih vinarjev. Srednjeveški vitezi Janeza Lambergerja iz Bleda so se predstavili z svojimi nastopi v plesu, akrobacijami s zastavami in dvoboje z meči in drugim orožjem. Naše društvo pa se je predstavilo z našo Šempasko specialiteto , koruzno polento z pršutovim točem. Z našo polento so bili zadovoljni vsi, nekateri celo tako zelo, da so prišli dvakrat ali trikrat. V lepem sončnem dnevu so obiskovalci uživali v poskušanju vina zelen, gledanju nastopov in odlični polenti z pršutom, ter zadovoljni zapuščali prireditev.

vipavski križ.jpg

Več

Pohod od Lijaka do Sekulaka, 2016

Pohod se odvija po tematsko energijski poti od Lijaka do Sekulaka, v organizaciji TIC Nova Gorica, Krajevnih skupnosti in Turističnih društev Šempas, Osek, Vitovlje in Ozeljan-Šmihel. Letos smo krenili iz prireditvenega prostora Vitovlje, in se spustili do centra Oseka, pot je pohodnike peljala do Šempasa. Ob vodnjaku Brida so se ljudje osvežili, poskusili domač salam in sir oplemeniten z oljčnim oljem. Po nekaj pozdravnih besedah in zgodovinskih pojasnilih, so se odpravili skozi Lepenje, Konče, kjer so zapustili Šempasko območje in prešli v Ozeljan. Po postanku na gradu so pohodniki prehodili pot preko Liskuc in po pobočju nad Šempasom prišli ponovno v Vitovlje. Tam so pojedli toplo malico, se še malce zadržali v klepetu in odšli vsak na svojo stran, do naslednjega leta.

pohod od lijaka do sekulaka

Več

Oddaja na TVSLO 1, Dobro jutro – Mojca kuha

Turistično društvo Šempas je v sredo 20.04. ob 10.00h sodelovalo v oddaji v živo, Mojca kuha z kuharskim mojstrom Matjažem Cotičem. Za Turistično društvo sta kuhala Anica Kolenc in Emil Batič.

V pogovorih pred in med kuhanjem smo malce predstavili društvo, predvsem dvigovanje mlaja, ker je bila to tudi tematika v pred prvomajskem času. Naši »nasprotniki« so bili TD Pišece iz občine Brežice, ki ravno tako kot mi slavijo po ročnem dvigovanju mlaja in ohranjanju tradicije.

S seboj smo prinesli tudi velik bakreni kotel in polentar za prikaz v kom kuhamo polento, Mojci pa smo podarili koledar društva in rožo narejeni iz recikliranih pločevink piva.

Od vodstva oddaje smo dobili navodila za kuhanje in sicer smo morali uporabiti polento, gobe in peteršilj, ostale sestavine po izbiri. Mi smo se odločili za jedi: popečeno polento z gobami na vaški način (olivno olje, čebula, panceta, česen, maslo, kisla smetana), polenta z točem (mast, maslo, rezine pršuta, belo vino). Med kuhanjem nam je malce nagajal štedilnik, vendar smo se vseeno dobro odrezali. Po odločitvi kuharskega mojstra Matjaža Cotiča smo bili Šempasci boljši od naših konkurentov iz TD Pišece, ter zaslužili sto evrov.

Na televiziji nam je bilo lepo, čeprav se v oddaji v živo kjer moraš skuhati jed v za to odmerjenem času lahko marsikaj zakomplicira. Navezali smo tudi stike z društvom iz Pišecev.

Opomba: na spletni strani Facebook Krajevne skupnosti Šempas je celotna oddaja, ki si jo lahko ogledate.

Več

Bibliobus 2018

Razpored obiskov bibliobusa (potujoče knjižnice) v Šempasu.

Več

Zbirni center za kosovne odpadke

Urnik zbirnega centra:

Ponedeljek: od 10.00 do 12.00
Sreda: od 14.000 do 17.00
Sobota: od10.30 do 12.00

Hitro iskanje

Zemljevid