TD Šempas v Vipavskem Križu na Festivalu vina Zelen

V soboto 21.maja, 2016 se je na gradu v Vipavskem Križu dogajala prireditev Festival vin Zelen. Gostje so z vodenimi ogledi občudovali obnovljeni Križ, v gradu pa so lahko poskušali vino zelen raznih vinarjev. Srednjeveški vitezi Janeza Lambergerja iz Bleda so se predstavili z svojimi nastopi v plesu, akrobacijami s zastavami in dvoboje z meči in drugim orožjem. Naše društvo pa se je predstavilo z našo Šempasko specialiteto , koruzno polento z pršutovim točem. Z našo polento so bili zadovoljni vsi, nekateri celo tako zelo, da so prišli dvakrat ali trikrat. V lepem sončnem dnevu so obiskovalci uživali v poskušanju vina zelen, gledanju nastopov in odlični polenti z pršutom, ter zadovoljni zapuščali prireditev.

vipavski križ.jpg

Več

Pohod od Lijaka do Sekulaka, 2016

Pohod se odvija po tematsko energijski poti od Lijaka do Sekulaka, v organizaciji TIC Nova Gorica, Krajevnih skupnosti in Turističnih društev Šempas, Osek, Vitovlje in Ozeljan-Šmihel. Letos smo krenili iz prireditvenega prostora Vitovlje, in se spustili do centra Oseka, pot je pohodnike peljala do Šempasa. Ob vodnjaku Brida so se ljudje osvežili, poskusili domač salam in sir oplemeniten z oljčnim oljem. Po nekaj pozdravnih besedah in zgodovinskih pojasnilih, so se odpravili skozi Lepenje, Konče, kjer so zapustili Šempasko območje in prešli v Ozeljan. Po postanku na gradu so pohodniki prehodili pot preko Liskuc in po pobočju nad Šempasom prišli ponovno v Vitovlje. Tam so pojedli toplo malico, se še malce zadržali v klepetu in odšli vsak na svojo stran, do naslednjega leta.

pohod od lijaka do sekulaka

Več

Oddaja na TVSLO 1, Dobro jutro – Mojca kuha

Turistično društvo Šempas je v sredo 20.04. ob 10.00h sodelovalo v oddaji v živo, Mojca kuha z kuharskim mojstrom Matjažem Cotičem. Za Turistično društvo sta kuhala Anica Kolenc in Emil Batič.

V pogovorih pred in med kuhanjem smo malce predstavili društvo, predvsem dvigovanje mlaja, ker je bila to tudi tematika v pred prvomajskem času. Naši »nasprotniki« so bili TD Pišece iz občine Brežice, ki ravno tako kot mi slavijo po ročnem dvigovanju mlaja in ohranjanju tradicije.

S seboj smo prinesli tudi velik bakreni kotel in polentar za prikaz v kom kuhamo polento, Mojci pa smo podarili koledar društva in rožo narejeni iz recikliranih pločevink piva.

Od vodstva oddaje smo dobili navodila za kuhanje in sicer smo morali uporabiti polento, gobe in peteršilj, ostale sestavine po izbiri. Mi smo se odločili za jedi: popečeno polento z gobami na vaški način (olivno olje, čebula, panceta, česen, maslo, kisla smetana), polenta z točem (mast, maslo, rezine pršuta, belo vino). Med kuhanjem nam je malce nagajal štedilnik, vendar smo se vseeno dobro odrezali. Po odločitvi kuharskega mojstra Matjaža Cotiča smo bili Šempasci boljši od naših konkurentov iz TD Pišece, ter zaslužili sto evrov.

Na televiziji nam je bilo lepo, čeprav se v oddaji v živo kjer moraš skuhati jed v za to odmerjenem času lahko marsikaj zakomplicira. Navezali smo tudi stike z društvom iz Pišecev.

Opomba: na spletni strani Facebook Krajevne skupnosti Šempas je celotna oddaja, ki si jo lahko ogledate.

Več

TD Šempas v Vipavskem Križu

V soboto 28. novembra se je dogajala prireditev Odprti hrami v Vipavskem Križu. Goste so organizatorji popeljali po renovirani vasi in jim razložili bogato zgodovino kraja. Vsak ki je kupil kozarec je lahko, po domačih kleteh in v grajski kleti, poskušal razna vina okoliških vinarjev. Vsi ti gostje so se ustavili pri štantih Turističnega društva Šempas, kjer so bili deležni domače polente z pršutom. Polenta zbeljena z mastjo, maslom, pršutom in vinom jim je šla v slast, saj smo komaj dohajali povpraševanje. Svoje so prispevali tudi muzikanti , tako da je bilo vzdušje enkratno. Svet Martin je blagoslovil vino in obnovljeno klet, tudi grof in grofica sta v varstvu križke garde nazdravila obiskovalcem. Prireditev je bila lepa in bo ostala vsem v spominu , svoje smo prispevali tudi Šempasci z našo polento.

Več

Pohod po poteh Soške fronte, Solkan 2015

Sobota 31.10.2015. Na povabilo prijateljskega turističnega društva Solkan smo šempasci kuhali polento z pršutom za pohodnike. Z to domačo hrano so bili zelo zadovoljni domači in tudi pohodniki iz tujine. Razšli smo se v prijateljskem vzdušju v upanju po nadalnjem sodelovanju.

Več

Bibliobus 2018

Razpored obiskov bibliobusa (potujoče knjižnice) v Šempasu.

Več

Zbirni center za kosovne odpadke

Urnik zbirnega centra:

Ponedeljek: od 10.00 do 12.00
Sreda: od 14.000 do 17.00
Sobota: od10.30 do 12.00

Hitro iskanje

Zemljevid