Nabiranje koruze na Šempaskem polju in ličkanje na Rjavčevi kmetiji, 2019

Lomljenje in žurjenje sirka« (v narečju)

V lepem sončnem vremenu smo se, v četrtek popoldan člani TD Šempas in simpatizerji zbrali pri Rjavčevih. Odpravili smo se na Šempasko polje, kjer smo imeli posajeno koruzo iz avtohtonih starih semen. Pri nabiranju koruze so sodelovali vsi, stari in mladi, vzdušje ob kozarcu domačega je bilo lepo. Letina je bila letos skromnejša, kajti sušno obdobje je vplivalo na velikost koruznih storžev (sirkovih panol). Koruzo smo pripeljali na Rjavčevo kmetijo, kjer smo si privoščili domačo malico.

Zbralo se je še nekaj naših članov in začeli smo z ličkanjem koruze (žurjenju sirka). Vzdušje je bilo fenomenalno, ob zvoku harmonike je bilo vsem zelo lepo, pomagal je tudi mali harmonikaš, pa tudi zapelo se je. Vsi smo bili veseli ob številčni udeležbi na ličkanju.

Koruzo smo pletli v kite, kjer se bo osušilo zrnje in bo, ko ga bomo omencali in zmleli, dalo odlično domačo moko iz katere bomo Šempasci  na Prazniku Šempasa Mohorjevem  kuhali domačo polento. Seveda smo se pogostili, tokrat z pašto in domačimi klobasami, pekli smo kostanj pa tudi sladke dobrote niso manjkale, da o vinu iz Šempaskih vinogradov niti ne govorim.

Kot vsako leto bomo tudi letos zaključili krog od sejanja starih avtohtonih vrst koruze, nabiranja, ličkanja, pletenja v kite, luščenja, mletja v moko in kuhanja domače Šempaske polente, torej od Šempaskega polja do polente na prazniku Šempasa Mohorjevem.

Nabiranje  koruze na Šempaskem polju in ličkanje na Rjavčevi kmetiji, 2019

Več

Mancanje sirka – Luščenje koruze, 2019

Že nekaj let v Turističnem društvu Šempas  ohranjamo staro tradicijo, od sajenja koruze (sirka) na polju, do koruzne (sirkove) moke za polento.

Pri Rjavčevih so posadili na Šempaskem polju avtohtono koruzo (semenski sirk), ki je nekoč prevladovala sedaj pa je že redkost.

Ko je koruza dozorela, smo začeli z nabiranjem koruze na polju (lomljenje sirka), ličkanjem (žurjenjem), in pletenje koruznik storžev v kite ,kjer so se posušili. Sedaj je prišel čas za luščenjem storžev (mncnje panol), kar vam pokažemo z foto utrinki.

Zrnje bomo zmleli in iz te moke kuhali polento na Prazniku Šempasa Mohorjevem. Tako bomo zaokrožili naravni ciklus od koruze na polju do polente na mizi.

Razpoloženje je bilo na višku, malce smo poklepetali in zapeli nekaj starih pesmi, tudi otroci so pomagali. 

Naš harmonikaš, ki je tokrat imel pomoč zelo mladih glasbenikov, nam je zaigral nekaj poskočnih. Za polne želodce smo poskrbeli z domačimi klobasami in bržadlo, naše ženske iz društva pa so spekle štraube, bliža se namreč pustni čas. Dobro je bilo, tako da smo si prste oblizali, vse smo zalili z vinom iz Šempaskih vinogradov.

Mancanje sirka – Luščenje koruze, 2019

Več

Mncnje sirka - luščenje koruze, 2018

Že nekaj let v Turističnem društvu Šempas  ohranjamo staro tradicijo, od sajenja koruze (sirka) na polju do koruzne (sirkove) moke za polento.

Pri Rjavčevih so posadili na Šempaskem polju avtohtono koruzo (semenski sirk), ki je nekoč prevladovala sedaj pa je že redkost.

Ko je koruza dozorela, smo začeli z nabiranjem koruze na polju (lomljenje sirka), ličkanjem (žurjenjem), in pletenje koruznik storžev v kite ,kjer so se posušili. Sedaj je prišel čas za luščenjem storžev (mncnje panol), kar vam pokažemo z foto utrinki.

Zrnje bomo zmleli in iz te moke kuhali polento na Prazniku Šempasa, Mohorjevem. Tako bomo zaokrožili naravni ciklus od koruze na polju do polente na mizi.

Razpoloženje je bilo na višku, malce smo poklepetali in zapeli nekaj starih pesmi, tudi otroci so pomagali. Naši polentarji so skuhali polento, gospodinje pa so pripravile toč iz klobas, masla, svinjske masti ter po starem receptu vse to zalili z razredčenem kisom, kar je dalo jedi poseben okus. Gospodar Rjavčeve kmetije je k temu dodal še toč narejen iz šalama. Dobro je bilo, tako da smo si prste oblizali, vse smo zalili z vinom iz Šempaskih vinogradov.

Mncnje sirka-luščenje koruze, 2018

Več

Nabiranje in ličkanje koruze na Šempaskem polju in Rjavčevi kmetiji, 2017

»Lomljenje in žurjenje sirka« (v narečju)

V lepem sončnem vremenu smo se popoldan člani TD Šempas in simpatizerji zbrali pri Rjavčevih. Odpravili smo se na Šempasko polje, kjer smo imeli posajeno koruzo iz avtohtonih starih semen. Pri nabiranju koruze so sodelovali vsi stari in mladi, vzdušje ob kozarcu domačega je bilo lepo. Letina je bila letos skromnejša, kajti rast brez škropljenja včasih zahteva svoj davek, škodljivci so zmanjšali pridelek. Koruzo smo pripeljali na Rjavčevo kmetijo, kjer smo si privoščili staro jed ječmenko v Šempasu imenovano »kuhne«.

Zvečer smo se zbrali na ličkanju koruze (žurjenju sirka). Vzdušje je bilo fenomenalno, ob zvoku dveh harmonik se je zaplesalo na ličkanju (olubovlju). Letos je bila še posebna priložnost za veselje, kajti gospodar Rjavčeve kmetije Vinko je imel rojstni dan, in se je ves vesel slikal z vnuki. 

Koruzo smo pletli v kite, kjer se bo osušilo zrnje in bo, ko ga bomo omencali in zmleli, dalo odlično domačo moko iz katere bomo Šempasci  na Mohorjevem prazniku kuhali domačo polento. Seveda smo se pogostili z domačo polento in točem s klobasami, pekli smo kostanj pa tudi sladke dobrote niso manjkale, da o vinu iz Šempaskih vinogradov niti ne govorim.

Kot vsako leto bomo tudi letos zaključili krog od sejanja starih avtohtonih vrst koruze, nabiranja, ličkanja, pletenja v kite, luščenja, mletja v moko in kuhanja domače Šempaske polente, torej od Šempaskega polja do polente na prazniku Šempasa Mohorjevem.

Nabiranje in ličkanje koruze , na Šempaskem polju in Rjavčevi kmetiji , 2017

Več

Mncnje sirka-luščenje koruze, 2017

Že nekaj let v Turističnem društvu Šempas  ohranjamo staro tradicijo, od sajenja koruze (sirka) na polju do koruzne (sirkove) moke za polento.

Pri Rjavčevih so posadili na Šempaskem polju avtohtono koruzo (semenski sirk), ki je nekoč prevladovala sedaj pa je že redkost.

Ko je koruza dozorela, smo začeli z nabiranjem koruze na polju (lomljenje sirka), ličkanjem (žurjenjem), in pletenje koruznik storžev v kite ,kjer so se posušili. Sedaj je prišel čas za luščenjem storžev (mncnje panol), kar vam pokažemo z foto utrinki.

Zrnje bomo zmleli in iz te moke kuhali polento na prazniku Šempasa, Mohorjevem. Tako bomo zaokrožili naravni ciklus od koruze na polju do polente na mizi.

Razpoloženje je bilo na višku, brez klobas in drugih domačih dobrot (gospodinje so pripravile svinjske ledvičke, kar je že redkost na mizah) ter kozarca domačega seveda ni šlo.

Mncnje sirka, luščenje koruze

Več

Defibrilatorji AED

DEFIBRILATORJI AED v Krajevni skupnosti Šempas.

Več

Bibliobus 2019

Razpored obiskov bibliobusa (potujoče knjižnice) v Šempasu.

Več

Zbirni center za kosovne odpadke

Urnik zbirnega centra:

Ponedeljek: od 10.00 do 12.00
Sreda: od 14.000 do 17.00
Sobota: od10.30 do 12.00

Hitro iskanje

Zemljevid