KULTURNI DOM ŠEMPAS - 70 LET

Konec decembra 2018, je minilo 70 let odkar je bila v Šempasu v sedanjem Kulturnem domu prva javna prireditev – silvestrovanje. Zanimivo je, zakaj je prišlo do gradnje, kako je potekala in kaj vse se je dogajalo.

Časopis Nova Gorica je dne 20.12.1947 objavil članek, da je jugoslovanska oblast sprejela Odlok o gradnji zadružnih domov po vseh vaseh, kjer so pogoji, in za leto 1948 zagotovila material in denar za kreditiranje gradnje.

Praznovanje rojstnega dne, stoletnice Jožefe Markočič – Pepce rojene Rijavec

Že spomladi leta 1948 so vašcani Šempasa pričeli z izgradnjo zadružnega doma, v katerem bo prostor za kulturno in gospodarsko dejavnost. Šempasci so zaceli graditi z veliko vnemo, v gradnjo so se vkljucili skoraj vsi krajani, uporabili so ves doma dostopen gradbeni material in vsak dan je bilo na gradbišču, poleg placanih delavcev, veliko prostovoljcev. Delo je izjemno hitro napredovalo, novembra so že pokrivali del, ki je bil namenjen za kulturno dejavnost. Republiška uprava za gradnjo zadružnih domov je Šempascem podelila prehodno zastavico, kot najboljšim graditeljem.  Pohvala je še okrepila delavnost naših krajanov  in že decembra je bil pokrit prvi osrednji del, dvorana za prireditve, in že istega leta je bilo v njej silvestrovanje. To je bil za tiste čase, ko se je vse delalo ročno, ogromen dosežek. 

Že naslednje leto je bil pokrit tudi gospodarski del. Do takrat je bilo poleg plačanega dela opravljenih tudi 16812 prostovoljnih delovnih ur, kar pomeni 2100 dni po 8 ur. Šempaski zadružni dom je bil takrat eden največjih v goriškem okraju, bil je ponos vsem krajanom in tudi vsem nam, ki sedaj uživamo sadove dela naših vaščanov, ki so že pokojni. 

Praznovanje rojstnega dne, stoletnice Jožefe Markočič – Pepce rojene Rijavec

Stavba je potem, ne povsem nedokončana, vrsto let služila svojemu namenu. 

V gospodarskem delu je bila trgovina, mesnica, matični urad, hranilno kreditno služba kmetijske zadruge Vipava, odkupna postaja kmetijskih pridelkov, kmetijska trgovina, cvetličarna, gostilna, pošta in učilnice, ker je v stari šoli primanjkovalo prostora. 

Dvorana je vseh 70 let služila za kulturne, družabne in zabavne prireditve, bila je kinodvorana in do izgradnje nove osnovne šole tudi telovadnica. 

V njej se je odvilo veliko število koncertov, plesov, gledaliških predstav in raznih drugih prireditev. Številni pevci in skupine, ki so se zapisale v vrh slovenskih in jugoslovanski glasbenih lestvic so prepevali in igrali v njej: Tereza Kesovja, Duško Lokin, Neda Ukraden, Neca Falk, Alfi Lipic, Oliver Dragojevic, Janko Ropret, Slovenski oktet, Ansambel Lojzeta Slaka, Beneški fantje, Agropop, Cuki, Faraoni in še in še. Rekorden obisk pa je bil zabeležen leta 1956, ob koncertu Ansambla bratov Avsenik, ko je bilo cez 1000 obiskovalcev (pravijo, da so bila kolesa zložena vzdolž ceste vse od pokopališca pa do Oseka). V decembru 2018 je bil koncert ansambla Saša Avsenika in Slovenskega okteta. Koncert kot ga že dolgo ni bilo so komentirali obiskovalci.

Skozi leta obstoja se je stavba dokoncevala in prenavljala v več fazah in dobila ime Kulturni dom.

V zadnjih letih so bila opravljena naslednja dela: 

  • leta 1999-2000 obnova strehe in nove plošče, 
  • leta 2000 popravilo  fasade, 
  • obnova dvorane je potekala med letoma 2004 in 2005,
  • zadnja večja dela so bila opravljena med 2016 in 2018, ko se je obnavljalo 1. nadstropje zgradbe, kjer so poslovni prostori, ki se oddajajo v najem in še ena manjša večnamenska dvorana. 
  • Obnovljeni so bili tudi kletni prostori, ki jih uporablja Nogometni klub Vodice. 

Kulturni dom je bil vseskozi kulturni in gospodarski center, ki je dal kraju življenje, ga bogatil ter združeval Šempas in sosednje vasi. 

Praznovanje rojstnega dne, stoletnice Jožefe Markočič – Pepce rojene Rijavec

Zahvaljujemo se vsem krajanom, ki so požrtvovalno in z navdušenjem gradili ta dom.  Hvala vsem graditeljem, ki so danes že pokojni, ki so s svojim delom omogočili, da imamo sedaj tako lep center gospodarskega in kulturnega  življenja.

Krajevna skupnost Šempas

 

Hitro iskanje

Zemljevid