Šempaski tabor – 150 let, okrogla miza

V petek, 11.maja 2018 ob 20h so KS Šempas, Damjana Pavlica mestna svetnica  in TD Šempas, organizirali okroglo mizo Šempaski tabor-150 let, v KD Šempas.

Sodelovali so : prof.dr. Stane Granda, dr. Renato Podberšič, Anton Harej mestni svetnik, Darinka Kozinc predsednica KS Solkan, MePZ Lipa Šempas in otroci OŠ Šempas, program je povezovala novinarka Vesna Humar.

Obiskovalci so napolnili dvorano in pazljivo poslušali razlage o 3.narodnem taboru na Slovenskem, na katerem so leta 1868 zahtevali da se uporablja Slovenski jezik v šolah, uradih in da se ves Slovenski narod zbere pod eno kronovino, pogovor je tekel tudi o čitalnicah na Slovenskem, marsikdo od obiskovalcev je sodeloval v debati. Otroci iz OŠ Šempas so predstavili odlomke iz knjižice E. Klavžarja, Tabor pri Šempasu, glavnega organizatorja tabora. MePZ Lipa Šempas nam je odlično zapel nekaj pesmi z domoljubno vsebino.

Po končanem dogodku so obiskovalce in sodelujoče pogostili člani TD Šempas z domačo hrano , polento z pršutovim točem in seveda z dobro kapljico iz šempaskih vinogradov.

Dogodek je uspel in primerno obeležil in pojasnil dogajanje na Šempaskem taboru pred 150 leti.

Podrobno razlago dobite na spletni strani www.sempas.si pod Šempaski tabor 1868.

Šempaski tabor – 150 let, okrogla miza

Več

KOMEMORACIJA V ŠEMPASU

V lepem sončnem vremenu, so učenci pod vodstvom mentoric osnovne  šole Šempas, v petek 27.10., organizirali komemoracijo ob Spomeniku padlim borcem ob Osnovni šoli. Otroci so pod vodstvom mentoric pripravili lep program, predstavil se je tudi šolski pevski zbor in nekaj glasbenikov in glasbenic. Prisoten je bil praporščak Zveze borcev Šempas, par besed pa je povedala tudi predsednica Zveze borcev Šempas. Program je bil umirjen in spoštljiv do oseb, ki so zabeležene na Spomeniku padlim borcem, avtorja Marka Pogačnika.

KOMEMORACIJA V ŠEMPASU

Več

Umetniška delavnica Aquatocene

Med 20.4 in 23.4. 2107, so v Šempasu potekale zanimive delavnice z umetnico Robertino Šebjanič. Dogodek je organiziral zavod BridA pod okriljem Mestne občine Nova Gorica.

Posebna zahvala  Krajevni skupnosti Šempas in društvu Ljudmila.

Posnetek delavnic Aquatocene z Robertino Šebjanič v Šempasu

Več

Obisk kulturnih izvajalcev iz EU

13.4. 2017, se je v Šempasu na študijskem obisku mudila skupina 23 kulturnih izvajalcev iz štirih držav Vzhodnega partnerstva EU-ja. Obisk Slovenije pa je bil namenjen predvsem krepitvi čezmejnega sodelovanja med kulturnimi izvajalci gostujočih držav in tistimi, ki so dejavni na naših tleh. Tako so za pet dni Ljubljano, Maribor in Novo Gorico obiskali umetniki, kulturni menedžerji ter kustosi iz Armenije, Gruzije, Moldavije in Ukrajine. V Šempasu so obiskali atelje skupine BridA, vodnjak Brida ter prostore rezidenčnega programa RoR, ki ga vodi zavod BridA. 

V intervjuju z Ragnarjem Siilom, ki ga je za MMC RTV SLO pripravila Pina Gabrijan , Ragnar med drugim pravi: “Še posebej navdušujoče je bilo na Goriškem doživeti zares majhen Šempas, v katerem je umetniška skupina BridA razvila zelo uspešno umetniško rezidenco. To je prekrasen dokaz, da ti ni treba biti - če malo pretiravam - središče univerzuma, da vzpostaviš in izvajaš odličen kulturni projekt.” 

Celoten članek si lahko preberete na naslednji povezavi: http://www.rtvslo.si/kultura/drugo/za-vsak-evro-v-proracunu-glasbenega-festivala-v-povprecju-stirje-evri-stecejo-nazaj-v-lokalno-gospodarstvo/420247 

Obisk kulturnih izvajalcev iz EU

Več

Praznovanje rojstnega dneva, stoletnice Cite Remec

Šempas ponedeljek, 23.01.2017

Pod stoletno vinsko trto pred domačo hišo v Šempaskem zaselku Novi vasi, je praznovala stoti rojstni dan Cita Remec. V družbi svoje družine, sosedov in sovaščanov ji je bilo lepo in veselo. 

Praznovanje pred domačo hišo, so pripravili Krajevna skupnost, Turistično društvo, društvo upokojencev in Rdeči križ iz Šempasa, pomagali pa so tudi sosedje in njena družina. Za dobro voljo je poskrbel vaški godec Franko, ter glasbena skupina Pristavci. Mize so bile dobro obložene z hrano in pijačo, pred slavljenko se je bohotila velika torta in vse polno daril, ter šopkov cvetja od vsepovsod, tudi od podžupana občine Nova Gorica. Cita se je še posebej razveselila fotografije, na kateri je kot mlada ženska z košaro češenj na glavi, pred desetletji jo je posnel novinar PN Ličen Mirko(Prepih). 

Cita je pri stotih letih  zelo zgovorna, polna humorja in optimizma, pa tudi hodi še sama, čeprav s pomočjo bergle. Rodila se je v Vrhpolju 23.januarja 1917, ko je v Evropi divjala prva svetovna vojna, nato se je njena družina preselila v Šempas, kjer se je poročila z Remec Lojzetom. Rodila sta se jima sinova Ivan in Lojze. Moža je izgubila zgodaj, leta 1968. Življenje je bilo težko, vedno je trdo delala, za preživetje je služila na kmetijah in gostilnah v okolici. V pozni jeseni svojega življenja živi v domači hiši v Šempasu, v družbi sinov, snahe in vnukinje. Spomin ji zelo dobro služi, pa tudi dar govora ji ne manjka tako da je živi vir raznih zgodb iz preteklosti.

Poleti poseda pred hišo in zelo rada poklepeta z obiskovalci in mimoidočimi, v mrzlih zimskih dneh pa ima mesto pri topli peči, kjer z obilo humorja in optimizma razpreda o preteklem življenju. 

Njeni domači in Šempasci smo lahko ponosni nanjo.

Cita Remec

Več

Hitro iskanje

Zemljevid