Otvoritev prenovljenih prostorov Kulturnega doma Šempas

V torek 19.junija je bila v Šempasu slovesna otvoritev obnovljenih prostorov Kulturnega doma Šempas. Udeležili so se župan MONG Matej Arčon, predsednica KS Šempas Barbara Kante, in vodja nacionalnega panela za ocenjevanje oljčnega olja Milena Bučar Miklavčič.

Kulturni program so oblikovali: MePZ Lipa Šempas, Mladinski pevski zbor OŠ Šempas, muzikanta Jordan Ušaj in Franko Oberdank, skeč sta odigrali Iva in Mira iz TD Šempas, program je povezovala Alenka Ušaj

Pri organizaciji in pogostitvi je delalo TD Šempas, Goriško oljkarsko društvo, Vinska klet Lepa Vida, Vinarstvo JNK, Vinska klet Batič, Vinarstvo Baša Danilo in Turistična kmetija Rjavčevi.

Obiskovalci so uživali ob lepem kulturnem programu in se nasmejali ob gledanju skeča, novi prostori so jih očarali, občudovali so tudi izobešene slike Šempaskih motivov izpod umetniških čopičev skupine ljubiteljev slikanja Plamen.

Po ogledu obnovljenih prostorov je obiskovalce in vse nastopajoče čakala bogata in raznovrstna pogostitev.

Slišal se je tudi zvok harmonike, tako da so obiskovalci zapustili Šempas zadovoljni v vseh pogledih.

Otvoritev prenovljenih prostorov Kulturnega doma Šempas

Več

Šempaski tabor – 150 let, okrogla miza

V petek, 11.maja 2018 ob 20h so KS Šempas, Damjana Pavlica mestna svetnica  in TD Šempas, organizirali okroglo mizo Šempaski tabor-150 let, v KD Šempas.

Sodelovali so : prof.dr. Stane Granda, dr. Renato Podberšič, Anton Harej mestni svetnik, Darinka Kozinc predsednica KS Solkan, MePZ Lipa Šempas in otroci OŠ Šempas, program je povezovala novinarka Vesna Humar.

Obiskovalci so napolnili dvorano in pazljivo poslušali razlage o 3.narodnem taboru na Slovenskem, na katerem so leta 1868 zahtevali da se uporablja Slovenski jezik v šolah, uradih in da se ves Slovenski narod zbere pod eno kronovino, pogovor je tekel tudi o čitalnicah na Slovenskem, marsikdo od obiskovalcev je sodeloval v debati. Otroci iz OŠ Šempas so predstavili odlomke iz knjižice E. Klavžarja, Tabor pri Šempasu, glavnega organizatorja tabora. MePZ Lipa Šempas nam je odlično zapel nekaj pesmi z domoljubno vsebino.

Po končanem dogodku so obiskovalce in sodelujoče pogostili člani TD Šempas z domačo hrano , polento z pršutovim točem in seveda z dobro kapljico iz šempaskih vinogradov.

Dogodek je uspel in primerno obeležil in pojasnil dogajanje na Šempaskem taboru pred 150 leti.

Podrobno razlago dobite na spletni strani www.sempas.si pod Šempaski tabor 1868.

Šempaski tabor – 150 let, okrogla miza

Več

KOMEMORACIJA V ŠEMPASU

V lepem sončnem vremenu, so učenci pod vodstvom mentoric osnovne  šole Šempas, v petek 27.10., organizirali komemoracijo ob Spomeniku padlim borcem ob Osnovni šoli. Otroci so pod vodstvom mentoric pripravili lep program, predstavil se je tudi šolski pevski zbor in nekaj glasbenikov in glasbenic. Prisoten je bil praporščak Zveze borcev Šempas, par besed pa je povedala tudi predsednica Zveze borcev Šempas. Program je bil umirjen in spoštljiv do oseb, ki so zabeležene na Spomeniku padlim borcem, avtorja Marka Pogačnika.

KOMEMORACIJA V ŠEMPASU

Več

Umetniška delavnica Aquatocene

Med 20.4 in 23.4. 2107, so v Šempasu potekale zanimive delavnice z umetnico Robertino Šebjanič. Dogodek je organiziral zavod BridA pod okriljem Mestne občine Nova Gorica.

Posebna zahvala  Krajevni skupnosti Šempas in društvu Ljudmila.

Posnetek delavnic Aquatocene z Robertino Šebjanič v Šempasu

Več

Obisk kulturnih izvajalcev iz EU

13.4. 2017, se je v Šempasu na študijskem obisku mudila skupina 23 kulturnih izvajalcev iz štirih držav Vzhodnega partnerstva EU-ja. Obisk Slovenije pa je bil namenjen predvsem krepitvi čezmejnega sodelovanja med kulturnimi izvajalci gostujočih držav in tistimi, ki so dejavni na naših tleh. Tako so za pet dni Ljubljano, Maribor in Novo Gorico obiskali umetniki, kulturni menedžerji ter kustosi iz Armenije, Gruzije, Moldavije in Ukrajine. V Šempasu so obiskali atelje skupine BridA, vodnjak Brida ter prostore rezidenčnega programa RoR, ki ga vodi zavod BridA. 

V intervjuju z Ragnarjem Siilom, ki ga je za MMC RTV SLO pripravila Pina Gabrijan , Ragnar med drugim pravi: “Še posebej navdušujoče je bilo na Goriškem doživeti zares majhen Šempas, v katerem je umetniška skupina BridA razvila zelo uspešno umetniško rezidenco. To je prekrasen dokaz, da ti ni treba biti - če malo pretiravam - središče univerzuma, da vzpostaviš in izvajaš odličen kulturni projekt.” 

Celoten članek si lahko preberete na naslednji povezavi: http://www.rtvslo.si/kultura/drugo/za-vsak-evro-v-proracunu-glasbenega-festivala-v-povprecju-stirje-evri-stecejo-nazaj-v-lokalno-gospodarstvo/420247 

Obisk kulturnih izvajalcev iz EU

Več

Hitro iskanje

Zemljevid